Til maj er det to år siden den første bedømmelsesopfordring blev sendt af sted til en kunde hos en e-mærket webshop. Siden da er der sket meget. I skrivende stund benytter over 230 webshops kundescoren, der er i alt afsendt ca. 1 mio. bedømmelsesopfordringer, den gennemsnitlige score ligger på 9,7 (ud af 10), og vi og netbutikkerne har modtaget store mængder værdifulde data.

Data byder på to overraskelser

Den gennemsnitlige svarprocent på opfordringsmails til kunderne har fra begyndelsen været på over 22%. Det er overraskende højt i forhold til andre aktører på markedet. Vi ved eksempelvis fra Trustpilots egen blog, at deres svarprocent i gennemsnit ligger på et sted mellem 3-4%. Selv de e-mærkede webshops med de laveste svarprocenter ligger højere end dette.

Hvad der dog VIRKELIG har overrasket os er, at 70% af de kunder som vælger at bedømme deres købsoplevelse, samtidig vælger at uddybe deres bedømmelse.

Det er disse positive erfaringer, vores ændring af kundescoren har sit udgangspunkt i.

Hvordan er kundescoren ændret?

Kundescoren er opbygget sådan, at kunden i forlængelse af en afgivet bedømmelse – såvel positiv som negativ – også kan vælge at uddybe sin bedømmelse over for webshoppen.

Dette har (indtil i dag) fordelt sig inden for fem kategorier (Brugervenlighed, Bestillingsforløb, Levering, Kundeservice og Produktet) samt en fritekstboks, og er udelukkende synligt for webshoppen.

Med afsæt i de meget positive erfaringer, og med ønsket om at kvalificere scoren yderligere er de fem kategorier kogt ned til tre (Bestilling, Levering og Kundeservice, inkl. fritekstboks), der nu bliver synliggjort for andre kunder.

Det betyder, at vi sløjfer visningen af, hvordan kundernes bedømmelser fordeler sig mellem hhv. ’Tilfreds’, ’Utilfreds’ og ’Ikke svaret’. I stedet vises – når man kører musen hen over shoppens e-mærke-widget – hvordan tidligere kunder har bedømt shoppen ud fra tre kritiske e-handelsparametre, nemlig: Bestilling, Levering og Kundeservice.

På den måde gør vi data mere nærværende og kvalificeret ved at sætte ord på både tilfredsheden og utilfredsheden – til gavn for både forbrugeren og den erhvervsdrivende. Dette matcher hvordan andre aktører kvalificerer bedømmelser. Eksempelvis Amazon og Trusted Shops. Desuden har Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv været dybt involveret i udviklingen af den nye kundescore-model for netop at sikre værdi på begge side af skærmen.

Se, hvordan den nye kundescore ser ud på en webshop her.

Hvad betyder det for webshoppen?

Webshoppen vil få et skarpere fokus på de mest interessante købsforløb – nemlig dem hvor kunden enten har været tilfreds eller utilfreds. Shoppen vil samtidigt også få et bedre overblik over, hvor de kan forbedre sig.

I en medlemsundersøgelse svarer 79,7% af dem der allerede anvender kundescoren, at de ønsker den nye visning med de tre parametre. Hos medlemmer uden kundescoren er tallet 84,1%. Så noget tyder på, at netbutikkerne kan se mange fordele i det.

Hvad betyder det for forbrugeren?

Den væsentligste fordel for forbrugerne ved den ændrede visning er ganske enkelt, at de får adgang til langt mere detaljeret viden om, hvordan webshoppen performer. Kundescoren vil fortsat illustrere, hvor godt kunderne synes om at handle på netbutikken samlet set, men nu får de altså også uddybet den angivne tilfredshedsgrad.

I en repræsentativ forbrugerundersøgelse foretaget af A&B Analyse har vi holdt den nuværende og den nye visning op mod hinanden, og ganske som da vi spurgte de e-mærkede shops, endte den nye visning som en klar vinder hos forbrugerne. Således mener 85,6%, at den ville gøre dem mest tryg i forbindelse med et køb, mens hele 78% mener den giver det mest retvisende billede af kundernes samlede tilfredshed med shoppen.

Prisen er naturligvis uændret

Videreudviklingen er ikke noget, som kommer til at påvirke prisen på kundescoren. Den er fortsat den samme, startende fra 149 kroner pr. måned.

Har du spørgsmål til kundescoren – den nye som den gamle – så tøv ikke med at kontakte vores Member Succes Manager, Peter Christensen, hos e-mærket på mobil 28 90 63 54 eller pkc@emaerket.dk

………………………………………………….

4 kommentarer

 • Køkkenfornyelse.dk siger:

  det bør ikke være frivilligt for E mærkede shops om de vil deltage i kundescoren.
  vend den på hovedet og opkræv kun extra betaling hos de af jeres medlemmer som IKKE er med i kundescoren.
  230 shops som er med i kundescoren er alt alt for lidt =skal E mærket have succes med kundescoren bør alle være med.
  først da kan det markeds- føres og få effekt og dermed blive et reelt alternativ til det useriøse Trustpilot.

  ovennævnte kan kun gå for langsomt !

  • Toke Mølgaard siger:

   Tak for dit input. Dejligt, at du kan se mening i kundescoren.
   Vi gør, hvad vi kan for at udbrede kendskabet til den (og fragtscoren også).
   Med de ovennævnte produktjusteringer vil endnu flere e-mærkede shops (forhåbentlig) få lyst til at koble sig på kundescoren.
   Det kan KUN gå for langsomt.

 • Dorte siger:

  Hej Toke
  Det er et godt initiativ. Det undrer mig dog, at kunden kan ‘få lov til’ at være overordnet utilfreds, når han iøvrigt er tilfreds med 2 ud af 3 forhold, altså overvejende tilfreds (⅔). Og endda uden at behøve uddybe hvorfor i kommentarfeltet. Så synes jeg scoren udvandes og der går lidt Trustpilot i den. ;-D
  Mvh Dorte
  HorseConsult.com

  • Toke siger:

   Hej Dorte
   Tak for din kommentar. Jeg kan sagtens følge dig. Der er begrænsninger/fordele og ulemper ved alle systemer – også vores. Fokus for udviklingen af e-mærkets kundescore har været at have så få barrierer som muligt for at gøre det så nemt som muligt for kunderne at afgive en bedømmelse. Dette ud fra devisen at en høj volume bedømmelser giver det bedste indblik af en webshop + værdifuld feedback fra så mange kunder som muligt. Det gør samtidig at systemet i visse tilfælde kan misse nogle nuancer, det medgiver jeg. Omvendt kan man som kunde – hvis man har lyst – jo, som en del af sin bedømmelse, skrive en uddybende bemærkning til shoppen. Håber det besvarer dig spørgsmål. VH Toke (e-mærket)

Skriv et svar